Over schuim

Wij werken met 3 soorten schuim, te weten:

  • Polyether
  • Koudschuim
  • Visco elastisch schuim ( traagschuim )

Om te kijken welk van deze soorten het meest geschikt is voor uw situatie is het goed om de verschillende eigenschappen van deze 3 soorten te vergelijken.  

Voor alle 3 de soorten schuim waar wij mee werken gelden onderstaande zaken: 

 

Het soortelijk gewicht ( SG ).

  • Dit soortelijk gewicht is niets anders dan het gewicht van het polyether per m3.
  • Dus een blok polyether met een afmeting van 1 x 1 x 1 meter (1m3) en een soortelijk gewicht van 30 heeft een gewicht van 30 kilo.
  • De kwaliteit ( levensduur ) wordt dus sterk bepaald door het soortelijk gewicht. Je kunt over het algemeen stellen: Hoe hoger het soortelijk gewicht, hoe langer de veerkracht ( hardheid ) van het polyether blijft zoals het moment dat het nieuw was. De hoogte van het soortelijk gewicht dat u kiest bepaalt u vooral bepaald door te kijken hoe intensief u het polyether belast. Wij geven u hier graag advies over !

De hardheid.

  • De hardheid van polyether is een getal dat de veerkracht van het schuim weergeeft. Dit getal ligt meestal tussen de 90 en 220.
  • Bij deze waarde geldt dat hoe hoger het getal des te harder het schuim. Een polyether kwaliteit met een hardheid van 190 is een behoorlijk harde polyether, die veel gebruikt wordt als zitkwaliteit. Een hardheid van 120 is een soepel schuim dat goed gebruikt kan worden als de zachte toplaag in een matras.

De grondstoffen.

  • Van belang voor de kwaliteit is uiteraard ook de gebruikte grondstoffen. Over het algemeen kunnen we stellen dat de gebruikte grondstoffen in europa aan hoge kwaliteitseisen voldoen.
  • Er komen echter ook wel eens partijen op de markt die van dubieuze kwaliteit is. Wij zorgen er dus voor dat wij ons polyether inkopen bij een betrouwbare fabrikant die uitsluitend kwalitatief hoogwaardige grondstoffen gebruikt.

 

Bij Nasa matrassen vaak wordt een bovenlaag van 4 tot 8 cm dik nasa schuim gebruikt om op een matras van 10 dik koudschuim te lijmen om zo een comfortabele matras te creëren. Naast NASA schuim wordt ook vaak verwezen naar visco elastisch schuim met de merknaam tempur.

Zitschuim is schuim dat in de zitkussens van caravankussens wordt gebruikt. Bij dit zitschuim voor tourcaravans sluit je meestal een compromis omdat je er niet alleen op moet kunnen zitten ( dat moet dus stevig zijn ), maar je moet er ook goed op kunnen liggen ( dat moet liefst een beetje comfortabel zijn ). Meestal wordt, vanwege de prijs, voor de zitkussens polyether gebruikt. Een betere en duurzamere oplossing is het gebruik van een stevige koudschuim. Dat is door 2 oorzaken wat duurder, ten eerste door de hogere kostprijs van koudschuim en in de tweede plaats omdat het sterk is aan te raden om dan 12 cm dikte te gebruiken i.p.v. de gebruikelijke 10 cm die veelal bij polyether wordt gebruikt. De prijs van schuim wordt altijd bepaald door het volume en 12 cm dik koudschuim is toch 20% meer in volume als 10 cm dik schuim en daardoor is de prijs van 12 cm ook 20% hoger als die van 10 cm dik.

Door onze jarenlange ervaring kunnen we zeggen dat er een prima basis resultaat wordt bereikt met polyether SG35 met een hardheid van 190. Met een stevige koudschuim komt daar een hoger zitcomfort, betere ventilatie en een aanmerkelijk langere levensduur bij.

Bij mensen met rugproblemen of mensen die hoge eisen stellen aan het slaapcomfort, kunnen we een combinatie maken van een onderlaag van ±8 cm stevig koudschuim en daar bovenop een laag van ±4 cm soepel koudschuim of een laag met NASA schuim. De bovenlaag geeft u dan een heerlijk comfortabel gevoel terwijl de onderlaag dik en stevig genoeg is om het totale matras stevig genoeg te maken. Houd wel rekening met de zeer specifieke eigenschappen van nasa schuim ( zie hierboven )

Bij een matras van 10 cm dik NASA schuim, zou u wegzakken in het schuim en zullen uw heupen e.d. door de nasamatras heen duwen. In een combinatie van koudschuim en 4 cm NASA schuim geeft deze toplaag echter voldoende comfort om heerlijk op te slapen.

Rugschuim is schuim dat in de rugkussens van de caravankussens is verwerkt. Dit schuim moet meer comfort geven omdat je er met veel minder gewicht op drukt als op het zitschuim. Het is dus wat zachter als het zitschuim. Door de lagere (gewichts)belasting slijt het ook veel minder snel, en hoeft in veel gevallen pas jaren later te worden vervangen als zitschuim.

Voor rugschuim wordt dan ook meestal een zachtere kwaliteit schuim gebruikt. Wij hebben zeer goede ervaring met een soepele kwaliteit koudschuim maar we kunnen ook werken met een iets voordeligere polyether kwaliteit. Voor rugkussens gebruiken we meestal een schuim met een hardheid van ongeveer 120. Dat is stevig genoeg maar niet hard, en bied veel comfort.

Contact

Adres: Hulsbrookstraat 9 
7665 CE Albergen 
Telefoon: 0546 - 44 28 00 
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.