Gebruiksklassen

De slijtweerstand of slijtvastheid.

Deze wordt bepaald door middel van de Martindale-test waarin met behulp van een gewichtje een bepaalde druk wordt veroorzaakt op een wrijfnok. Deze nok wrijft al draaiend in concentrische cirkels over het te testen stuk stof. Wanneer er drie draden zijn gebroken, is het aantal toeren Martindale vastgesteld. Uiterlijke kenmerken als gaatjes, vaalheid, pilling, grip en structuurverandering worden echter eveneens meegenomen in de beoordeling. De waarden lopen voor meubelstoffen uiteen van 6.000 voor decoratieve stoffen tot minimaal 25.000 voor projectstoffen. Bekijk het filmpje over het testen van stoffen.

 
Bij het kiezen van de juiste stof voor uw bank of stoel, is het vooraf goed om even stil te staan bij hoe u uw zitmeubel denkt te gaan gebruiken. Want de ene stof is nu eenmaal beter bestand tegen ravottende kinderen, zich op uw bank nestelende honden en ander intensief gebruik van uw meubel, dan andere. Daarom onderscheiden we vijf gebruiksklassen.

1.Decoratief gebruik. ( >6.000 Martindale )

Stoffen in de gebruiksklasse Decoratief gebruik hebben een geringe slijtweerstand en zijn alleen geschikt voor gebruik op zitmeubelen die uitsluitend een decoratieve functie hebben. Bijvoorbeeld een siermeubel in de hal of slaapkamer, waarop hoogst zelden iemand even zit.

2.Licht woongebruik. (  >10.000 Martindale )

Meubelstoffen in de gebruiksklasse Licht woongebruik zijn geschikt voor meubelen die voorzichtig en niet dagelijks worden gebruikt.

3.Normaal woongebruik. (  >15.000 Martindale )

Meubelstoffen in de gebruiksklasse Normaal woongebruik zijn bestand tegen dagelijks enkele uren gebruik in een gemiddelde gezinssituatie. Wel dient daarbij bedacht te worden dat op zichzelf niet ongebruikelijke gewoontes en situaties kunnen leiden tot een meer dan normale belasting van de meubelstof. Bijvoorbeeld een zitplaats voor de TV die dagelijks vele uren wordt gebruikt.

4.Intensief woongebruik. (  >20.000 Martindale )

De gebruiksklasse Intensief woongebruik geeft aan dat hier sprake is van een sterke meubelstof die bestand is tegen dagelijks enkele uren intensief gebruik, bijvoorbeeld in een druk gezin. Deze gebruiksklasse wordt ook aanbevolen wanneer er sprake is van een vaste zitplaats voor de TV die dagelijks vele uren wordt gebruikt.

5.Intensief woongebruik + werken. (  25.000 Martindale )

Extra sterk zijn de meubelstoffen in de gebruiksklasse Intensief woongebruik + werken. Het begrip werken geeft aan dat deze stoffen ook geschikt zijn voor gebruik in werksituaties. Een vergelijkbaar gebruik kan ook in de woonsituatie voorkomen, bijvoorbeeld een computer-werkplek thuis. Meubelstoffen in deze gebruiksklasse kunnen dagelijks vele uren intensief worden gebruikt.

 

Contact

Adres: Hulsbrookstraat 9 
7665 CE Albergen 
Telefoon: 0546 - 44 28 00 
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.